DCVG (DIRECT CURRENT VOLTAGE GRADIENT)

این روش یکی از مرسوم‌ترین روش‌های پیداکردن عیوب پوشش  و تاحدی عملکرد سیستم حفاظت کاتدی می باشد که توسط استانداردهای مربوطه پشتیبانی می‌شود. در این روش بر اساس پیدا کردن و اندازه گرادیان ولتاژ ایجاد شده بر روی سطح خاک در بالای یک عیب می‌توان موارد زیر را معین کرد:

  • محل عیب با دقتی در حدود عمق لوله
  • موقعیت عیب بر روی لوله و  میزان گستردگی و هندسه عیب
  • عملکرد سیستم حفاظت کاتدی در محل عیب
  • تداخل در محل عیب و تست پوینت ها
  • عملکرد سیستم حفاظت کاتدی در تست پوینت ها

عیب در حقیقت بخشی از سطح فلزی لوله است که در معرض و تماس با خاک یا الکترولیت اطراف قرار گرفته است عیب های دیگر توسط این روش پیدا نمی شوند. مشخصات اندازه‌گیری شده بر روی هر عیب مورد تجزیه، تحلیل و محاسبه قرار گرفته و عیوب بر این اساس طبقه بندی شده که کارفرما باید در بازه های زمانی خاصی نسبت به تعمیر این عیوب اقدام های اصلاحی مانند تعمیر عیوب میانه و بزرگ و پیشگیرانه مانند تنظیم سیستم حفاظت کاتدیک و دوره های پایش آن اقدام کند.

دراین روش پس از پیدا کردن لوله توسط لوله یاب و نصب دستگاه قطع‌کننده جریان روی ترانس رکتیفایر موجود یا منبع جریان مستقیم موقت (Portable transformer /rectifier) و تنظیم جریان برای رسیدن به سیگنال مناسب، آزمون گر با دستگاه دی سی وی جی و استیک های آن روی خط حرکت می‌کند و در فواصل یک یا دو متری وجود گرادیان ولتاژ روی زمین را آزمایش می‌کند که وجود آن نشانه ای از وجود عیب است. پس از پیدا کردن عیب پارامتر های لازم اندازه‌گیری شده و آزمون گر به مسیر خود تا حدی که سیگنال کافی وجود دارد ادامه می‌دهد. محل عیوب با نشانگر علامت­گذاری شده و با افشانه قرمز محل نشانه‌گذاری می‌شود.